2015 - 12 - 01

GULISTAN KARRO

Vi har valt att göra en intervju med en av våra elever från hårstylistutbildningen,
Gulistan Karro, 22 år från Uppsala.

Två gånger om året driver vi vår hårstylistutbildning här på Linda Mehrens MAKEUP ACADEMY. Hans Nilsson och Ida Högström från NOIR Stockholm driver utbildningen som pågår under två veckor, måndag-fredag mellan 09-16. Två intensiva veckor har infunnit sig och Hasse och Ida har utbildat 5st nya hårstylister!

Till denna utbildning så har vi haft en tjej hos oss som heter Gulistan, med en funktionsnedsättning. Varför vi väljer att skriva om detta är för att vi vill trycka på allas rätt till samma chanser att kunna utvecklas och följa sin dröm!

Gulistan kontaktade oss i början på april 2015 då hon var intresserad av att utbilda sig till hårstylist. Hon berättade att hon hade en funktionsnedsättning, att hon var döv. För oss var det en självklarhet att hon skulle komma in på ett möte precis som alla andra som söker sig till oss. Då vi inte har utbildat döva tidigare så var detta nytt för oss, vad behöver vi göra? Hur går vi vidare? Vad behövs för att utbildningen ska flyta på som vanligt utan att bromsa takten för de andra? Vad för extra ”hjälpmedel” behövs? Vi behövde ta ett möte för att veta hur det vi skulle arbeta och bokade in ett möte med Gulistan, som i sin tur bokade en tolk från Tolkcentralen.

Den 22:e maj 2015 tog vi vårt första möte med Gulistan och Ulrika från Tolkcentralen. Gulistan kom in och hade en dröm, att utbilda sig till hårsylist. Hon var övertygande och spred en otrolig energi och glädje över yrket och utbildningen. Gulistan sa själv: ”Det finns inga hinder, det finns en lösning på allt”. Efter samtalet var vi otroligt stolta över att Gulistan ville utbilda sig hos oss och vi var övertygade om att vi tillsammans skulle lyckas göra detta till en utbildning för alla.

Skillnaden mellan hörande och döv, för att kunna utföra utbildningen är att Gulistan behövde en tolk med sig under utbildningen, som hela tiden kunde förmedla mellan Hasse/Ida till Gulistan. Tolk är ingenting som vi på skolan kan stå för vilket blev en utmaning för Gulistan. Hon tog själv tag i att kontakta Tolkcentralen åter igen. Därefter fortsatte vi på MAKEUP ACADEMY att föra dialogen vidare med Tolkcentralen, där vi förmedlade att vi är en utbildning för alla och gjorde vår sak för att Gulistan skulle få det stöd hon behövde. Tolkcentralen gick med på att varje dag under utbildningen bistå Gulistan med 2st tolkar. Helt fantastiskt!

Efter att tolkcentralen gått med på att hjälpa Gulistan så bokade Hasse (huvudlärare), Gulistan och en tolk in ytterligare ett möte. Ett möte för att gå igenom hur dagarna och utbildningen skulle se ut, för att tolkarna och Gulistan skulle vara förberedda på hur de skulle arbeta under dessa två veckor.

Allt i sin ordning, och alla var redo för två intensiva och roliga veckor!

Både vi och Gulistan är otroligt stolta över att vi gjort detta och i en intervju efter utbildningen så pratar vi med Gulistan om hennes tidigare skolgång, hur hon ser på framtiden samt vad som får henne att lyckas.

Gulistan säger själv att det tyvärr är många som ser deras hinder som en svårighet, hon vill visa alla att kan hon göra detta så kan de också.

Vi frågade hur den tidigare skolgången sett ut och hur den fungerade, om hon blev upplyft/uppmanad eller om hon kände sig begränsad.

Jag ville gå klädsömnad och mode på gymnasiet och det var ett gymnasium för hörande, därför var jag väldigt orolig för hur det skulle fungera att samarbeta osv. då jag tidigare gått på en grundskola för döva. Det fungerade verkligen jättebra under gymnasiet, jag hade 2 tolkar med mig under de praktiska ämnena då dessa lektioner var med en klass för hörande. Däremot på de teoretiska lektionerna så gick jag med döva. Jag hade även en lärare som kunde teckenspråk vilket var en stor fördel under skoltiden. Jag klarade det och efter gymnasiet så kände jag bara; JAG KAN! Alla kan om man vill, man sätter sina egna gränser.

Var kommer ditt intresse ifrån?

Jag har alltid varit intresserad av mode sedan jag var liten. Jag har alltid läst modetidningar och varit nyfiken och intresserad av hur folk klär sig. Det finns så många olika stilar och det är verkligen något jag brinner för. Stylist är också ett yrke som är något jag skulle vilja lära mig.

Vi pratade även med Gulistan om hur hon känner för framtiden efter utbildningen, hur hon ska komma ut i arbete och hur det fungerar med kommunikationen.

Mitt mål är att inte behöva använda tolk. Det handlar om att hitta ett sätt att kommunicera på där båda parter känner sig bekväma. Första gången kanske man behöver ha med sig en tolk men sedan vill jag arbeta utan. Man kan kommunicera genom att skriva, gestikulera och använda tecken. Det löser sig. Jag vill hitta någon att assistera på hår eller arbeta hos någon, just nu arbetar jag även 50% som personlig assistent.

Gulistan är otroligt driven. Vi vill verkligen belysa att man kan om man vill. Ingenting kommer gratis, alla får vi kämpa för att nå våra mål och drömmar. För Gulistan så känner hon själv att hon måste kämpa lite extra men är villig att göra allt för att nå sin dröm.

Man kan inte göra skillnad på människor, allt handlar om personlighet och vad man har för inställning. Och som Gulistan själv säger:

Det är inget hinder, det finns en lösning på allt. Och finns den inte så hittar man den. Ingenting kommer gratis.

IMG_0939 IMG_0998 IMG_0993 IMG_0973