Kursplan – Hårstylist

Hårstylist

Basic Foundation – Hair styling

Grundkurs 2 veckor

BASIC FOUNDATION – HAIR STYLING

Grundkurs 2 veckor

VECKA 1

DAG 1 – TEORI
Utbildningen inleds med att gå igenom definitionen av yrket hårstylist och vad det innebär.
Vi går igenom designteori och de fem elementen som skapar all design: linje, form, massa, textur och färg. Vi beskriver designens grundregel och de faktorer som avgör hur bra ditt resultat blir: kontrast, fokus, balans, enhet, mönster och rytm.
Vi utgår ifrån arkitekturen och betydelsen av att sätta ihop rätt design. Vi applicerar denna design till håret.

 

DAG 2 – VERKTYG OCH PRODUKT
Vikten av att välja rätt verktyg och rätt produkt. Vi går igenom hela SEBASTIAN PROFESSIONALs produktsortiment som ingår i startkitet och dess tre olika serier: Flow, Form och Flaunt.
Vi går igenom verktygen från GHD, de olika kammarna och dess funktioner. Alla borstar och dess användningsområden. Vad gör en plattång, locktång, crimper och fön? Under vilka grunder väljer vi vilket verktyg vi ska använda och vad gör dem?
Vad gör värme och kyla med håret? Hur arbetar vi med torrt och blött hår? Vilken textur eftersträvar vi och hur har vi koll på håret hela vägen från början till slut? Vi går igenom hur vi uppnår bästa möjliga effekt när vi kombinerar produkt och verktyg.

 

DAG 3 – FÖN TEKNIKER
Vi övar de olika teknikerna av föning och lär oss mer om hårets formbarhet. Vi går igenom vikten av att välja rätt produkter och rätt borste för att uppnå bästa resultat. Vad har fönens olika tillbehör för funktioner? Vi arbetar både teoretisk och praktiskt med tyngdpunkt, sektioner, elevering och dirigering som avgör vart håret styrs.

 

DAG 4 – PLATTÅNG, MER ÄN BARA RAKT
Vi går igenom hur en plattång fungerar och varför du väljer just detta verktyg. Vilka produkter behöver vi för att uppnå önskat resultat? Vi övar även på olika sätt att skapa texturer – rakt, blankt, lockigt, vågigt.

 

DAG 5 – LOCKAR SOM LOCKAR
Vad finns det för olika lockar, vad skiljer dessa åt och hur får jag fram de lockar jag vill? Vi arbetar med locktänger, spolar och olika tekniker med dessa. Vi går igenom betydelsen av att arbeta i rätt riktning; horisontellt, vertikalt, diagonalt, framåt och bakåt.

 

VECKA 2

DAG 6 – VOLYM
“The bigger hair, the closer to god”, säger amerikanerna. Vi testar olika sätt att skapa volym. Tupering, fön och crimper, hur gör vi för att nå bästa resultat med hjälp att tryck och riktningar? Vi går igenom hur viktigt det är att vara koncentrerad och konsekvent. Hur påverkar värmen och kylan fjällskiktet? Vi går igenom 1-2-3 tekniken och pratar om skuggor och ljus, vad det gör i mörka respektive ljusa hår. Hur uppfattas hårets storlek?
Vi gör en stram tofs och lär oss hur vi sektionerar. Vilken yta eftersträvar vi och hur gör vi? Vilka produkter och redskap använder vi för ett perfekt resultat.

 

DAG 7 – TUSEN NÅLAR
Vad gör alla olika sorters nålar och när använder vi dem? Vi går igenom de olika hårnålar som finns, samt övar valktekniker. Vi går igenom hur vi fyller ut former. Vad finns det för olika utfyllnadskuddar? Varför använder vi sicksack mönster? Hur nålar vi en tight sida och hur låser vi uppsättningar?

 

DAG 8 – LÖSHÅR
Hur får vi ett hår att bli längre? Hur gör vi det tjockare? Vi sätter fast löshår med hjälp av rätt metod och placering. Vi går igenom hur vi arbetar med lim, tejp och clips. Hur väljer vi rätt färg på löshåret och hur får vi det att passa formen på håret? Vilken sektionering ska vi använda? Vi lär oss att klippa in ett löshår och att klippa in en lugg.

 

DAG 9 – STIL OCH HELHETSTÄNK
Vi talar om helheten och var vi lägger vårt fokus, varför? Vi går igenom form och stil med hjälp av historia – var ifrån känner vi igen de olika siluetterna? Vilka detaljer gör skillnad? Vi analyserar bilder och vad i form och textur som får oss att uppleva håret som vi gör. Vi går igenom de största fotograferna och designerna som har satt dagens trender.
Vi går igenom alla tänkbara termer som används i yrket för att känna professionalitet när vi är ute i arbete.

 

DAG 10 – UTMANINGEN
Alla tilldelas en “brief” likt det som kan påträffas vid en professionell fotografering, TV, film, event, visningar osv. Din uppgift blir att presentera din version och tolkning av den information du fått. Du ska tydligt kunna beskriva varför du valt de produkter du använt och hur verktygen har påverkat ditt resultat. Allt presenteras sedan för gruppen!

 

STIPENDIER, ELEVER, PRAKTIK & PORTFOLIO