Martin Sundqvist

Namn: Martin Sundqvist

Kurs: Den första?

Yrke idag: Make-up artist

Stad innan kursstart: Örbyhus

Hemsida/agentur:

På vilket sätt fångade MAKEUP ACADEMY ditt intresse?
Jag har alltid haft ett starkt modeintresse och framförallt för modebilder. Så efter gymnasiet när jag inte lyckades få ett jobb så såg jag en artikel på MIKAs hemsida om att Linda Mehrens skulle starta en make-up skola inriktad på mode och reklam. Så utan förkunskaper eller rört smink innan ansökte jag utan en aning om vad jag gett mig in på.

Vad uppskattade du mest med utbildningen?
Det har säkert ändras hur mycket som helst från när jag gick skolan. Men jag gillar verkligen utformningen, att det är en intensivkurs på 8 veckor och att den enbart är inriktad mot mode och reklam. För då lär man sig en bra grundteknik som man sen utvecklar och hittar sin egen stil när man jobbar efteråt, vilket är svårt att lära sig på en skola. En annan sak är närheten till branschen. Jag tycker att make-up skolor ofta kan leva lite inne i sin egen lilla bubbla och när man lämnar den har man ingen aning om hur man ska gå vidare. Men i och med att skolan jobbar så nära branschen och att några av sveriges bästa make-up artister kommer och gästföreläser får man dels en inblick i hur det funkar att jobba på riktigt, samtidigt som man inspireras av alla dessa kreativa människor. Jag glömmer till exempel aldrig när Kajsa Svanberg och Kristina Kullenberg kom och var gästlärare. Båda har jobbat i evigheter och att se dom sminka fick mig att vilja bli lika duktig och framgångsrik som dom en dag. Jag gillar också att varje kurs är en så liten grupp så man kände alltid att man kunde få hjälp och att alla blev sedda.

Vad har du jobbat med efter du avslutade din utbildning?
Jag jobbar som frilansande make-up artist på framförallt olika plåtningar men jag har även gjort några musikvideor och reklamfilmer. Sen skolans slut har jag assat nästan alla sveriges bästa make-up artister och gjort alla jobb som jag fått möjligheten till. Jag är väldigt tacksam för att det har gått så bra som det ändå gjort men det har krävts enormt mycket slit för att komma dit jag är nu och än har jag långt kvar.

På vilket sätt har skolan hjälpt dig in i yrkeslivet?
Jag hade turen att efter skolan få hjälp via MIKAs att i ungefär ett halvår få assa deras make-up artister på visningar och plåtningar och att få sminka testplåtningar för deras new faces. Sen har jag använt dom kontakterna med fotografer och stylister för att sakta men säkert fortsätta bygga upp mitt kontaktnät och min portfolio. Men om man vill komma någonstans kan man inte tro att någon annan ska göra det åt en.

Vad har du för framtidsplaner?
Närmast hoppas jag att jag ska hitta en agentur som vill satsa på mig.
Men om man får drömma hoppas jag att inom ett par år att jag lyckats gjort mig ett namn i Sverige för att sedan prova lyckan utomlands och helst i New York. Men man vet aldrig vilka vändingar livet tar.

Kommentera »

Speak Your Mind

*

STIPENDIER, ELEVER, PRAKTIK & PORTFOLIO